http://hantverk.webblogg.se/

kålrotspommes

Kategori: laga mat

åh. det är så UNDERBART att kunna laga mat igen (kul kanske också för er att se något annat än bara massa fotograferingar). förstår inte riktigt att jag varit utan ett kök så länge som 8 månader... försöker tänka mig in i det men det går som inte så bra. det är helt absurt. men nu har jag det iallafall. lagar inte mat varje dag (försöker kämpa med att få i mig nånting fler än två gånger per dag så jag väntar med det målet), men det är så BÄST att ha det till hands hela tiden. sist till exempel han klockan bli över halv ett på natten innan jag var färdig med plättarna men inte var det någon som störde sig på det. har så mycket att fixa och stå i nu med lägenheten också så det blir lite svårt att ha koll på rutiner och annat. tiden flyger iväg och plötsligt har det också gått fem dagar utan att jag skrivit på bloggen, även om jag jämt och ständigt fotar saker jag gör för att lägga ut...
 
iallafall, för mig som inte äter potatis är detta ett bra och gott alternativ. tydligen för LCHF:are också.. :) 

skala kålroten och skär den i ca 5 mm tjocka stavar


koka kolråten i salt vatten i ca 5 minuter. ånga av på en handduk/bakduk


lägg pommesen på en plåt, ringla olja över (jag tog rapsolja) och blanda om så att oljan sprids. stek i ugn eller stekpanna. jag hade i ugnen till att börja med 15 min, blandade sen om och kryddade och fortsatte sen 15-20 minuter till. lite olika beroende på vad man vill ha för färg på dom och så. 
 
lägg de sen på papper så att överflödig olja får rinna av. 
 
lycka till!
- long

zucchiniplättar

Kategori: laga mat

jag måste nästan säga att jag fått en ny favorit. har ju en helt ny kost att gå efter, så allt smakar lite sådär annorlunda och bara nyttigt såhär i början. jag kan bli lite less och har inte alltid sådär superstor matlust för att allt jag gör är nytt och experimenterande - kul men utmattande ibland! zucchiniplättarna tyckte jag däremot var RIKTIGT goda! :D superlätta att göra också, tog bara någon minut och så stekningen då. 
 
detta recept är för två personer (ca 3-6 plättar beroende på storlek och tjocklek)
 
- 200 g zucchini
- 2 msk kokosmjöl (eftersom jag inte tål vete som det egentligen skulle vara)
- 2 krm salt
- 2 ägg
 
riv zucchinin. blanda i det rivna med salt och mjöl. vispa äggen lätt i en separat skål och blanda sen i äggen i resten. (tydligen följde jag inte det utan blandade allt på en gång, men det gick väl lika bra för det antar jag :p)
 
man kan tro att det är missat något mjölkliknande, men det är inte missat. det ska vara så, zucchinin har så mycket vätska i sig så att det blir perfekt utan mjölk. 
 
tycker det ser ut som sån där riktig läskig nyttig-spenat-ärt-mat ungefär. 
 
inte världens finaste slutresultat, de ser lite ut som att de mår illa bakom det välstekta, sådär 'gröna i ansiktet', men det var som sagt rejält gott och till nästa gång vet jag att jag ska göra de mindre och lite tunnare. :)
 
detta kommer bli ett återkommande mellis hos mig! 
 
haido!
- long

specialbröd

Kategori: baka

det är inte så lätt att hitta bröd man tål när man äter som jag. så det blir helt enkelt lättast att baka själv. tror faktiskt inte det finns ett endaste bröd på hela ICA som jag tål...

här kommer ett recept som är taget från 56-bloggen och sen ändrat lite eftersom det var något jag inte tålde eller inte hade hemma. 

detta räcker till 6 frallor
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl fibrex
- 2 ägg
- 1 dl kokosmjöl
- 4 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl havregrädde
- 2 msk kallpressad kokosfett

1. lägg fibrex i vattnet
2. blanda ihop resten av ingredienserna förutom kokosfettet
3. blanda ihop fibrex med degen och tillsätt kokosfett
4. forma 6 frallor
5. grädda i ca 20 min i 200 graderman kan även tillsätta valfria frön i degen, har tog jag linfrön


jag äter med kalkon eller ägg, det är väl ungefär det jag kan äta.. :P
 
ha det bra!
- long

halloj!

Kategori: övrigt

ja, nu har det varit tomt här mycket längre än vad jag hade tänkt. har flyttat och varit sjuk och tiden flyger. har en del grejer på lager som jag ska lägga ut så småningom, men prioriterar att fixa någorlunda färdigt i läggan först. är underbart att ÄNTLIGEN ha ett boende och har lagat mat, bakat och experimenterat med grönsaker och rotsaker. helt fantastiskt kul, och som jag har saknat det. snart kan jag börja med alla mina syprojekt också, när jag fått ordning där. 
 
bilder och info/recept kommer på både zucchinichips och morotschips, olika delar av lägenheten, specialbröd, olika saker som jag gjort under sommaren och massor med annat. har även hittat massa texter/uppsatser jag skrivit under årens gång av vilka jag kommer lägga ut några. men först ut är zucchiniplättar...
 
hejs!
- long