Hantverk

en kreativ dagbok

kärlekssockar

Kategori: sticka

har stickat ett par kärlekssockar till ett par vänner som gift sig. samma färger fast tvärtom. var ett tag sen de gifte sig nu men måste försöka få de till dom nån gång! 
 
 
tjao
- long

sytt upp byxor

Kategori: sy

nu har jag sytt färdigt byxorna. var ganska läskigt, för killen är så snobbig :P nädå, men det är ju lite skrämmande sådär. hoppas han blir nöjd iallafall! ska lämna tillbaka de på söndag. får se hur det går... 


klippte av lite nertill och nålade/strök upp dubbel fåll.





blev lite knövligt på vissa ställen, men får hoppas han blir nöjd! :)
 
hejs
- sonja

ohlssons tyger

Kategori: sy

åh, vad jag längtar efter att sy! har gjort det länge nu.. vill liksom bara sy massa saker, inte sy upp/in/om hela tiden.. det är ju kul det å, men helt annat att få skapa från ett tyg bara sådär.
 
har fått tag på en fin svart kjol som jag tänkte sy in lite. sen är det de där byxorna jag ska sy upp. var dessutom på ohlssons tyger i måndags för att köpa tråd till byxorna.. ÄLSKAR den affären, att bara gå runt och titta på olika tyger, känna på olika material och inspireras av alla fina färger! :D


blev ganska bra färg!
 
hittade också ett lila typ sammetsband för halva priset, den ska jag ha på tex en klänning till systerdotter.


och så ett coolt orange/roströd/vinröd-mönstrat tyg i rea-stump-lådan som jag tänkte kirra ihop nån klänning eller nått av :) 
 
nu ska jag ta tag i dessa saker alltså! bilder på det kommer snart ;)
 
haido!
- long

syjunta

Kategori: sticka

igår kväll var det pyssel/syjunta hos en vän, jättemysigt! jag tog med mig stickningsmaterial och började på ett par yllesockar till systerdotter.
 
tog också med mig byxorna som jag har fått i uppgift att sy upp, sprättade och klippte bara lite, måste stryka lite och så innan jag kan gå vidare. men börjat iaf :) hade även med två par sockar som är en bröllopspresent till en vän och hennes man, de fäste jag några trådar på. tråkigare finns inte! :P bilder på de kommer när de är färdiga. 
 
hejs!
- long

limpan

Kategori: baka

det blev så att jag tog den småstekta limpan och gjorde en ny deg av det! började med att göra som vanligt (vatten, jäst, havregryn, kruskakli), och tillsatte den misslyckade 'limpan' dit. svällde och körde degen ett tag längre än jag brukar. två limpor fick jag till. de blev jättegoda! bara att frysen är så liten så finns knappt plats för en köttbulle till. 



hejs!
- long

improviserade bröd

Kategori: baka

 
igår kväll fick jag för mig att baka bröd, och inte de bröd jag alltid bakar (även om de aldrig blir samma eftersom jag inte har recept). så jag satte igång! 
 
OBS! alla mängdangivelser är väldigt oexakta, förutom jästen och vätskan
 
började med att ta lite mjölk och grädde (ca 5dl+1dl) i en bunke och värma det till rumstemp, tillsatte lite ljummet vatten (till ca 1 liter) och löste ut jästen i det. 


tillsatte havregryn och kruskakli och lät det stå och svälla ca en halvtimme tills det blivit som en gröt, vilket gör brödet saftigare och luftigare. därefter vetemjöl special och vetemjöl tills degen släppte burkens kanter.

bakade som alltid ut med olja för att slippa gegg med mjöl osv. gjorde vissa till fina bollar, andra till lite plattare frallor (som jag gillar mest, då blir de sådär underbart sega och knapriga!)


gjorde även ett försök till en limpa vilket inte lyckades så bra, började tjorva med den så tror jag förstörde jäsningen. har haft den i kylen över natten och nu är den på jäsning igen, ska testa om det funkar.. funderar på om jag ska ta den degen och arbeta till en ny deg med ny jäst osv, eller bara grädda den som den är och se hur det blir? får se vad jag känner för senare :) 



serveringsförslag (såhär älskar jag nybakt bröd :D)

leverpastej, MUMS!

tonfisk, MUMS! 
 
japp, det var det. återkommer med hur det gick med limpan!
haido! 

dekoration

Kategori: sy

här kommer två bilder på dekorationen på kolten. framsida och baksida hals. är inte riktigt nöjd med den, speciellt inte där fram, så det ska jag nog ändra på när jag har råd att köpa material till det. :)
 


haido!
- long

uppdrag

Kategori: sy

en kompis till mig frågade igår om jag kunde sy upp ett par byxor till honom för en liten slant. javisst! kul att bli anförtrodd, bara jag inte gör bort mig nu :p



adjöss!
- long

uppsats

Kategori: skriva

skriver just nu på en uppsats, där vi fritt fått välja vad vi ska skriva om. ganska fritt skapande med andra ord. jag skriver om en personligt utvecklande händelse i mitt liv. 



hejs!
- long

en liten tanke

Kategori: skriva



hejs 
- long

muffins med panda

Kategori: baka

(kategorin är iofs 'laga mat', men får ta bakning där i samma.. det är oftast mat jag experimenterar med, medan jag på bakningsfronten nästan bara kör på mina specialiteter; mina bröd, bullar och så lätta kakor som kladdkaka o. dyl. men ska väl bli bättre på det också!)

i lördags var jag hos syster och kollade i boken 'UnderbaraClaras vintagepimp och hemmafix' som hon fått i förlossningsgåva, eller vad det nu kallas. såg något gott recept och blev inspirerad att baka! inte för att jag gjorde det som stod i boken men ändå, har nu något att bjuda på när jag får gäster.. :)


viktigt att det är PANDA-choklad. :) (finsk)


chokladmuffins med vitchoklad. först två bitar i botten på varje form och sen trycker man i några när man hällt i smeten. 


de blev jättegoda! lite svårt att misslyckas med muffins kanske, men det där med vitchoklad, MUMS! 

haido!
- long

vinter

Kategori: fotografera

ja, unlike de flesta andra i landet så längtar jag efter vintern. jag älskar hösten, det är inte det. färgerna, den friska luften och mysregn. men vintern, den har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. därför älskar jag att jag bor i luleå! dessutom längtar jag efter att få ta vara på vintern, förra året gick inte det sådär jättebra. ska ta vara på hösten också, och njuta av den så länge den varar! :) men här kommer iallafall några bilder jag fotade en (för en gångs skulle) vit vinter i knivsta. (hade väldigt dålig mobilkamera då så inte bästa kvaliteten men iallafall..)
 


känner att det är lite torrt det här med bloggandet. måste skaffa lite inspiration och så. inte så ofta inlägg, och när det blir så är de tråkiga. :( ska bli bättre på det där! :) 
 
hejs!
- long

pasta carbonara

Kategori: laga mat

den här maträtten är perfekt om man har lite bråttom, går snabbt att laga och är supergott!

(jag gör aldrig mat efter recept, därför inga mängdangivelser. kör efter tycke och smak!)
- koka bandspagetti (tagliatelle)
- stek skinka/bacon

till äggstanning:
- ägg
- grädde och/eller mjölk
- salt/peppar/basilika/valfria kryddor


 
haido!
- long

gappte - kolt

Kategori: sy

som projektarbete i 3:an på gymnasiet sydde jag en samisk folkdräkt - en kolt. jag hade en blogg där jag skrev och la ut bilder från projektet. här finns den bloggen. några bilder från arbetet med barmklädet kommer nedan. 
 
farmor hjälpte mig lite med barmklädet, hade aldrig blivit lika bra utan henne! 

just nu är det rätt så kaos i mitt rum och så, därför det inte kommer några bilder på nya saker. ska röjja undan från skrivbordet lite och sen börja på en ny teckning, så då kommer bilder! :) 
 
hejs svejs! 
- long

stoff & stil

Kategori: sticka

min efterlängtade stoff & stil- tidning kom idag! :D

haido! 

- long

charity: water

Kategori: övrigt

jahapp. då är ungdomens tid förbi och det är dags att bli vuxen. 20 år. åldersnojjan tar över. eller har gjort det redan för någon vecka sen. nu är jag inte tonåring längre. knasarnas knas. iallafall. jag skulle vilja be er om en tjänst. 
 
varje vecka dör 30 000 personer pga smutsigt vatten och dålig hygien. bara i afrika tillbringar folket 40 biljoner timmar att gå och samla vatten (som dessutom är smutsigt) varje år. kvinnor och barn tvingas gå många timmar fram och tillbaka genom farliga vildmarker för att hämta detta smutsiga vatten, som ger dem dödliga sjukdomar. det tar dessutom tid från att kunna utbilda sig, tjäna pengar och ta hand om familjen. en BILJON människor lever utan rent vatten.  därför har jag startat en liten kampanj. jag har allt jag behöver, och mer därtill. därför vill jag ge bort min födelsedag till de som behöver det bättre. 
 
10 USD är ca 68 kr. 5 USD 34 kr. 3 USD 20 kr. snälla, en liten, liten insats. finns INGET jag önskar mer just nu är att få uppfyllt mitt mål på kampanjen. men jag vill inte behöva göra allt själv. jag har börjat, men jag behöver er hjälp! målet är att samla 70 USD. hittills finns 20 USD samlat, dvs 50 USD kvar. 
 

så här kan det se ut. inte så bekvämt. vi gnäller för att det tar tid för vattnet att bli kallt/varmt.. :/


han har fått vatten, han är glad! tack vare charity: water och människor som offrar lite grann för andra


ALLA har rätt till rent vatten!!
 
vi har så mycket. de har inte ens vatten. vi slösar, dricker, duchar, badar, lagar mat osv. allt gratis (typ). 20 USD ger en person rent vatten i hela dennes liv. om min kampanj uppfylls blir det tre och en halv personer! KOM IGEN, HJÄLP MIG! om så bara några kronor.... (man kan även vara anonym)
 
HÄR kan du hitta min kampanj och hjälpa mig en smula. men främst hjälpa barnen i nöd. 
 
hoppas ni vill.
 
- long

sommarklänning

Kategori: sy

inte för att det är värsta projektet men ändå. symaskinen funkar, det gjorde den inte när jag åkte hemifrån för tre veckor sen! så bra! :D gjorde bara en liten testsömnad; sydde upp en klänning som var för stor.

 

hejs!
- long

systerdotter

Kategori: fotografera

ingen planerad fotografering direkt, men det är också det jag gillar när det gäller att fota människor, spec barn! naturligt och sådär. här kommer på min älskade systerdotter. :) 


får bara ha bilder där man inte ser ansiktet, därav bara en bild och inte de bästa

 

haido!
- long

bloglovin

Kategori: övrigt

följ min blogg via bloglovin här
 
hejs! 
- long

förra designen

Kategori: övrigt

se där, jag kunde ju få till det lite grann iaf ;) var väldigt skeptisk.. gjorde headern på picmonkey.com, sjukt bra och lätt sida med många finesser och effekter!


hejs svejs!
- long

design

Kategori: övrigt

hej!
 
oj, blev visst lite sent. så blir det ofta för mig när jag ska designa bloggar.. :p men har iallafall fixat en header och slipat lite på smådetaljer och sådant. lär nog ta ett tag innan jag är helt nöjd med alla saker men det är ju ett gäng bättre och personligare nu än innan! :)
 
måste sova nu, imorn blir det klippa gräs, stryka, baka, umgås osv. en hård dag med andra ord! 
 
godnatt. och hälsa hem.
- long
 

fel namn?

Kategori: övrigt

hmm.. jag börjar fundera över det här med namnet på bloggen. hantverk i all ära, men om jag typ visar fotografier, roliga matrecept osv, så borde den heta något med 'skapande' eller 'kreativitet'. matlagning är väl kanske inte hantverk direkt ;) förslag på namn? får se om jag byter i sinom tid, håller iaf på med layout nu, header å sånt. så får se vad det resulterar i. 
 
ha det bra och hälsa hem.
- long

ny blogg!

Kategori: fotografera

hyvää päivää alla! 
 
eller god dag, som det heter på svenska. 
 
så här i början kommer jag att arbeta på designen och sådär, och håller på att komma igång med livet efter sommaren, så det blir nog mer bilder från saker jag gjort tidigare i livet. men allt eftersom tiden går kommer jag ju att göra mer saker som ni kommer att få ta del av. 
 
tidigare kreativiteter:
blyertsteckning av en katolsk kvinna (om jag minns rätt), tecknad 2007
 
halsen på barmklädet till kolten (samisk folkdräkt) jag sydde som projektarbete 2010-11.  
 
blyertsteckning, påbörjad i jan -11. storasyster med man på deras bröllopsdag.
 
fotografi på lillasyster, taget februari -11 

min första (egenstickade) yllesocka, hösten 2011
 
japp, det var det för den här gången! :)
 
på återseende.
 
ha det bra och hälsa hem. 
- long