Hantverk

en kreativ dagbok

supersmodde

Kategori: laga mat

drog ut och sprang ikväll, hade 18kr med mig som jag tänkte köpa godis för. men, riktigt så blev det inte.. som att man är sugen på godis när man varit och sprungit? vill man avsluta dagen med att känna sig tjock och onyttig istället för tränad och nyttig? ne, tydligen inte. jag sprang till ica, irrade runt på fruktavdelningen en bra stund, vägde och räknade så att jag skulle ha råd. 
 
(ovanför strecket köpte jag, resten hade vi hemma)
 
- 1 avokado
- 1 persika
- 1 banan
- 1 päron
-------------------
- 1 äpple
- 150 g bär (jordgubbar, röda vinbär, björnbär osv)
- liiite blåbärssoppa (mest för färgens skull, men pga socker har jag inte i mycket av det)
- naturell lättyoghurt
- havredryck

 
blev en jättebra blandning! längtar tills jag har eget igen, så har man koll på allt som finns av frukt och så behöver man inte vara rädd för att någon annan ska beröva mig mina nyttigheter. :) 
 
en större burk med smodde för imorgon och så.. och så lite för idag! 

eftersom jag är lite känslig för 'pluppar' och sånt i mat och dryck så silade jag smodden (man ser att det är ganska mycket mer svart i den stora), och hällde sedan i mig hela tre glas med smodde till kvällsmat. MMMM! :D
 
tjarå!
- long

alternativ äggröra

Kategori: laga mat

för många kokta ägg i kylen? för lite ork till att göra äggröra? här kommer en god variant :)
 

två ägg, skala dom (valfritt förstås hur många ägg).. 


mosa med gaffel, tillsätt valfri mängd smör och kör en stund i micron


lite som äggsmör fast inte lika mycket smör.. till höger stekt äggröra och till vänster ostekt. 

den här veckan är det mycket. jobb, möten, fixa hemma och packa inför flytt. så får se hur kreativ jag hinner vara. nånting hinns ju alltid med mellan svängarna. :)
 
hörs!
- long

solig byggdag

Kategori: snickra

mamma ringde och bad mig beställa pizza till de som var och byggde på carporten till nya huset vårat. jag följde sen med till huset, och blev sugen på att haka på! 
 
till en början höll jag mig till marken och hamrade lite. tröttnade väldigt fort på det må jag säga, och plötsligt..


uppe i höjden och övervinner min höjdrädsla.. 


jag, syster E och bror F gjorde nästan hela taket själva. farbror R hjälpte till på ett hörn. 


efter matpaus var det kvar en ensam pizzakartong på ett litet runt bord i den fina trädgården



pappan kontrollerar att spikarna inte sticker upp för mycket
 

agerar hållare till pappen man sätter över brädorna tills...


..pappa kom på en annan lösning :)
 
pappen börjar komma på plats
 

när jag kom på morgonen var det endast takstolarna som var på plats! 
 
det kändes väldigt bra när vi var färdiga där. fysiskt arbete, bra teamwork och solen som fortfarande strålade när vi åkte hem. lärde mig massa saker, bror F var en superbra lärare. vi skrattade och umgicks samtidigt som vi färdigställde taket (som annars inte skulle bli färdigt på flera dagar). 
 
jag var lite nervös i början, för även om jag alltid tyckt om att titta på när pappa renoverat i ungefär hela mitt liv, så är det inte så mycket mer än så involverad jag varit. dessutom min höjdrädsla. men det gick bra och gör gärna om det! :)
 
haido!
- long

nyklippt gräs

Kategori: övrigt

jag älskar att klippa gräs! jag tror det är dels att se rad för rad bli kortare och fräsch, dels den underbara doften av nyklippt gräs som gör det så bra. för att inte tala om den öronbedövande tystnad som uppstår när man efter en timme trimmat hela trädgårdens knallgröna förvuxna kalufs.
speciellt är det ju första gången på året. har kämpat i tre dagar för att äntligen då klippa gräset, men klipparen ville väl inte vakna då...

slänger även in en bild på en groda jag pratade med igår, när jag var och sprang.

hejs svejs!
- long

grilla ägg

Kategori: laga mat

i vårat hus är det förbjudet att steka ägg; 'det blir så grisigt' tycker mamma. hon sa 'isåfall får ni ta det på grillen', och tänkte väl inte att vi skulle göra det. men vill man ha stekt ägg så hittar man en lösning.......
 

stekpanna på grillens glöd, perfekt att steka på! och bäst av allt, varken lukt eller gris inomhus :D


vi passade på att steka lite mackor också (inte så bra för magen som vant sig vid syster V's nyttiga mat:P)
 
ÅH, sällan ätit godare! måste nog uppfinna en lite nyttigare variant på stekta smörgåsar så att man kan äta det fler gånger utan att må dåligt. mysig grillstund ute med E! :)
 
haido!
- long

nytt in

Kategori: sy

jag tänkte visa det jag köpte på Ohlssons tyger här i lule :)
 
tråd i två olika färger, två olika spetsar på 3m vardera och en 30cm osynlig dragkedja.. borde alltid köpa dragkedjor på Ohlssons, mycket billigare än de jag köpt tidigare!) 
 
så här ser de två olika spetsarna ut.. kanske till några klänningar eller så :)
 
imorgon beger jag mig tillbaka till kniven, och har idag också vart och fyllt på förrådet med kläder, och vissa behöver göras om.. så jag får väl visa om jag hittar på något kreativt med dom :) 
 
tjarå! 
- long 

mössan

Kategori: sticka

har inte med mig datorn till lule, så skönt att vara utan den ett tag! :) bara att jag inte pallar blogga från mobilen, men det får väl vara så då. har iallafall varit på favoritaffären ohlssons tyger (visar senare), och fått lite kläder som ska sys om (visar senare), och så har jag stickat lite. mest tid går såklart åt syskonen och syskonbarnen (förutom då jag packat ihop mina saker och flyttat ut), men är riktigt taggad på att vara kreativ så nästa vecka blir det lite att visa! :)



hejs!
- long

 

klänning uppsydd

Kategori: sy

har varit upptagen hela denna långhelg. har dock hunnit med en liten kreativitet. köpte en randig klänning på rea förra veckan. dock var den av sådan längd jag kallar 'bajslängd'. men det spelar ju ingen roll, har man sax och symaskin är det ju bara att ändra på den som man vill! :) 
 

syns inte att det är 'bajslängd' på högra bilden, men på vänstra. sådär 15cm nedanför knäna. blä!
 
tog fram symaskinen kvällen innan och sydde. 
 
lite läskigt med sånt där tyg, för det kan bli så att det dras ut när man syr och så blir det liksom 'vågigt' där kring sömmen efteråt. men det blev helt bra! :) 
 
inte sådär väldigt komplicerat, men ändå från en klänning jag aldrig skulle ha på mig till en typ favorit! :) 
 
imorgon bär det av till luleå för att packa det sista, så får se vad jag får gjort där. iallafall så tar jag med mig stickning. och så lilla A's klänning som jag ska ge till henne. kanske kommer det upp en bild på henne med klänningen på, även om den är till nästa vinter :) 
 
haido!
- long

klänningsinspiration

Kategori: sy

när jag ser en klänning jag tycker om börjar jag genast tänka på om jag ska sy någon liknande, på vad jag har för tyger och så vidare. har ju det röda tyget (fd gardiner) som jag har tänkt sy av, räcker nog till minst två klänningar, kanske 3-4 om jag skulle vilja det :) har ju en del andra tyger också som väntar på mig. här kommer lite klänningar som jag fastnat för! 
 

gillar inte när det är långt bak och kort fram egentligen, men med sån här liten skillnad tycker jag det är jättefint! (bild på Anna som bloggar på annaritar.com)


har länge velat göra en långärmad klänning, och gillar när det är band i midjan! 


några långklänningar har jag också planerat att sy, kanske liknande denna fast inte öppen bakdel? :)


gillar som sagt när det sitter åt i midjan, dessutom är mörkblå bra färg för mig.. (bild på Clara som bloggar på underbaraclaras.com)


klänningar med mycket vidd i kjolen är härligt, speciellt på varma sommardagar så slipper det klibba på benen! (också denna bild från underbaraclaras.com)
 

ja, hon har många fina klänningar, den där Clara! kanske en sån här fast röd? :)



som sagt, blå färg är bra till mig. den här känns lite sjömansaktig, hade varit bra att ha en bild på när någon har på sig den, men får väl sy en och fixa det själv sen :P

denna fina klänning har tjejen på bilden sytt, min fd klasskompis therese. hon är asgrym på att sy och inspirerar mig massor, verkar så lätt när hon skapar nya plagg! :) hennes blogg finns på theresegarderob.wordpress.com

söt barnklänningsmodell från H&M, kanske gör en röd liknande till A? och med band i midjan? 
 
hejdå!
- long

köttfärs i mängder

Kategori: laga mat

inte för att detta skulle vara kreativt men det har iallafall med mat att göra. fick ett litet jobb från mamma att steka 30 kg köttfärs. fattar ni hur mycket det är? jag förstod det inte till en början...
 
och detta är bara början...
åtta till stora paket väntar i kylen... 
 
all färdig köttfärs förvaras i A's badbalja. tror bara inte allt får plats, det där är mindre än hälften!
 
har stekt i 2,5 h sammanlagt. så tippar på att det blir ca 5-6 timmar när jag är färdig med allt. och ja, så kan man undra vad det är till? jo, makaronilåda till 450 personer. :) 
 
hejs!
- long

mössa: take 2

Kategori: sticka

då testar jag igen då. att sticka en mössa till finaste J. nu med 140 maskor färre än sist. :P haha! jag tror minsann att jag kollade på någon annan siffra på den där beskrivningen. resultatet blev ju fint iaf :) 
 
 
stickar för fullt här och det är ju bara rätstickning så går fort. kulkul! :)
 
hejs!
- long

flitiga fingrar

Kategori: sy

har varit på flitiga fingrar i knivsta, också en superbra affär med superpersonal (som på alla syaffärer jag varit på), och köpte lite nödvändigheter..
 
 
ska sy en klänning både till mig och till A i rött tyg, därav den röda trådrullen. vitt och svart är alltid bra. och så två vita dragkedjor fall man vill ha någon annan färg än svart :)
 
tjarå!
- long