Hantverk

en kreativ dagbok

ärmar, del 2

Kategori: samiskt

har fortsatt med ärmarna på kolten. 
 

så fruktansvärt fult


det blåa är till kantningen som ska sys på senare


ganska mycket finare!


jämförelse...
 

ärmarna ska sys in 1-2 cm och för kortas ca 2 cm
 
hej svejs!
- long

spjälsängsskydd

Kategori: sy

har fått i uppgift av syrran att sy ett spjälsängsskydd till dottern hennes. har varit lite fram och tillbaka med det där, först ett randigt tyg för den skulle vara till systerson. en madrass som skulle vara 'foder'. sen var det fram och tillbaka med snörena som ska sys fast. och varje gång säger hon 'du har väl inte börjat än?' :P haha, tur då att jag är lite seg. nu har jag nog fått de slutgiltiga intstruktionerna dock. 


ett spjälsängsskydd och ett rosa lakan
 
ska då ta det rosa lakanet och sy en kanal lika bred som skyddet, och lämna hål för snörena så att man kan lirka ut dom sen. måste göra det i flera delar eftersom skyddet är så långt. sen ska det bara vara tre delar på den (två kortsidor och en långsida), och den fjärde för sig så att man kan ta bort den från sängen om man vill. sen ska det sys på kanterna så att det rosa sitter fast i det gamla skyddet. behövs sy dit lite fler snören. 
 
får se hur det ska gå med det här, känner mig lite nervös när det ska vara spänt liksom, lite så att det ser ut som att rosa är originalfärgen. men det ska nog gå bra. det är ju det där med att ta risker, göra misstag och utvecklas. ;) 
 
haido!
- long

smodde x2

Kategori: laga mat

måste bara erkänna att jag blivit ett fan av smodde (=smoothie). det är faktiskt också kreativt, eftersom jag aldrig går efter recept. prova sig fram, lägga till extra för smak & färg har gjort två stycken de senaste dagarna. det är så UNDERBART att dricka frukt :P 
 
ingredienser i smoothie nr. 1
- 1 banan
- 1/2 äpple
- 1 kiwi
- avokado
- 1 1/2 dl hallon
- blåbärssoppa (tills färgen är bra)
 

hrm. vad kallas den här färgen..? ser inte fräscht ut iaf...


påfyllning av hallon och blåbärssoppa.. TADAA! genast bättre! :)

ingredienser i smoothie nr. 2
- 1 liten apelsin
- 1 avokado
- 1 banan
- 1/2 äpple
- blåbärssoppa

 
ett tips när det gäller äpple i smoothie: mörkgröna äpplen kan vara ganska hårda och svåra att få helt mixade. röda äpplen är nog lite mjukare. och gula. annars så funkade det mycket bättre med lite brunfläckiga äpplen, det märks ingenting i smodden att det inte är ett äpple på toppen. :) 
 
tjao!
- long

ärmar

Kategori: samiskt

har då sprättat dekorationen på ärmarna på kolten. de ska göras om. 
 
tråden är i fel färg, det är snett, luddigt och allmänt fult
 
dessutom har kantningen lossnat helt på ena ärmen och delvis på den andra...
 
sådär, sprättat och klart!
 
nästa steg med detta är att mäta, klippa, nåla och sy ihop två 'dekorationslängder', med röd botten och vit rand. håll utkik!
 
hejs!
- long

den vita skruden

Kategori: fotografera

anledningen till att det varit tomt här i några dagar är att syster med familj har flyttat. var och flyttstädade igår och har varit hos dom och fixat och varit med barnen hela dagen idag. fullt upp! 
 
här kommer åter igen lite vinterbilder.. :) 
 


ÄLSKAR när det är helt vitt på träden av frost och snö! :D 
 
kommande projekt i syväg är ett spjälsängsskydd till systerdotter/systerson. inom stickning ska jag sticka ett par barnsockar som ska bli en gåva. blyertsteckningen gick det inte så mycket framåt med. 
 
det är ganska svårt att hitta inspiration till att vara kreativ ibland. jag har inte så mycket ork, speciellt nu när jag höjt dosen på medicinen igen. den ork jag har tar jag till att få i mig mat tre gånger per dag, ha någorlunda rutiner och vara med familj och släkt som bor i norr. med andra ord så fokuserar jag på att bli frisk. om man ska vara kreativ bara för att så blir det inget bra! kreativiteten ska vara brinnande och genuin. som det står i presentationen här i högerspalten på bloggen 'kreativitet är uppfinna, experimentera, växa, ta risker, bryta regler, göra misstag och ha roligt.'. just det där med att ta risker och göra misstag är kanske inte sådär jättelockande när livet redan är tungt som det är. jag vet inte, men lite så känner jag. inte för att bortförklara, men bara förklara. anledningen till att det är som det är just nu. jag hoppas, tror och vill att det ska bli annorlunda i framtiden! :) 
 
hörs!
- long

köttfärssoppa

Kategori: laga mat

idag blev det köttfärssoppa. 
 

massor med rotsaker; potatis, kålrot, palsternacka, rotselleri och morot


och så köttfärs, kryddad med salt, peppar och vitlökspulver


lite purjolök, vatten och kryddpeppar senare. här i kokandets action

vi hade mysmiddag med kombo B och kombo K. tända ljus (därav grumlig bild), bröd till soppan, fint prat med mera 
 
imorgon ska jag, om jag hinner, börja med att fixa till dekorationen på ärmarna på kolten. jag ska nämligen hjälpa syster med familj att flyttstäda efter KBT så får se hur länge det tar.. :) 
 
haido!
- long

smoothie

Kategori: laga mat

det var en banan som höll på att bli brun. ett päron som var mjukt och slaskigt. brunfläckiga äpplen. lösning på det?
kombo B hade lånat hem en stavmixer, så mitt nya nyttiga jag såg chansen! smoothie! 
 
första smoothien i mitt liv. tog vad jag hade. ett päron, en banan, ett äpple. någon dl blåbärssoppa. någon dl naturell yoghurt. en näve hallon. blev meget bra. och stor mängd! 
 
tre höga smoothieglas och ett vanligt glas. 
 

blev kvällsmat för igår, mellis och kvällsmat idag och så har jag en kvar. åh, vad det är gott! känner att jag verkligen missat något som gör min första nu... enkelt, gott och nyttigt! :)
 
tjarå!
- long

grå

Kategori: fotografera

grått ute
grått inne
grått i hjärta
grått i sinne
 
då kan det vara fint att drömma sig tillbaka till sådana här dagar......


tjosan hejsan!
- long

fotovägg

Kategori: pyssla

då har vi kommit till den andra delen av mitt snygga-till-hyllorna-projekt. den större hyllan fick prydas av bilden jag ritat på mig själv som liten och runtomkring en massa härliga foton på familj och vänner och barndom. 
 
av respekt mot mina nära och kära så måste jag göra bilden suddig. 


väldigt inspirerande och lugnande att ligga och ska sova och se dessa fina bilder! 


mitt barndomshem, här bodde jag till jag var 15 år.. saknar att ha naturen i armarna direkt man går ut! 
 

älskade morfar kommer ut från skogen vid deras stuga i finland
 

jag och syster för MÅÅÅÅNGA år sen. HAHA, så sjukt snygga vi var :D
 
ett glatt forntida jag
 
ska i veckan ta tag i det sista med kolten. fixa dekorationen på ärmarna och mest troligt sy in ärmarna lite grann också. plus att kantningen på ärmarna har lossnat helt. måste göra det lite mer hållbart denna gång. men blir kul. :)
 
hejs svejs! 
- long

ljus i färger

Kategori: pyssla

var så trist i vårat kök, vi ville ha lite mer färg och myskänsla. så jag och komto T tog tag i saker en kväll här i veckan. 
 

först hade vi en turkosblå lykta..


men så bytte vi till en mindre röd, av säkerhetsskäl..


hyllan som de hänger i är nämligen inte särkilt stabil alls, speciellt inte med tanke på vad som är på hyllan..


den röda lyktan skapade vi själva. tog snöre/rep och knöt runt och under glaset, därefter upp och runt stången. lite svårt att få den stabil men vi slog våra kloka huvuden ihop och grejade det!

av en lykta jag hade sen tidigare gjorde vi en lykta med snören, så att den kunde hänga. innan dess stod den bara på min fönsterbräda. samma sätt där, vi tog snöre/rep och knöt lite runt och så upp runt stången.. 
 

kombo T fixade även massa olika glas och lyktor på fönsterbrädan, ännu mer mys! 
 
tjarå! 
- long

tyg som dekoration

Kategori: pyssla

eftersom jag delar rum med kombo K så har jag två baksidor av hyllor mot min sida av rummet. inte så fint kan man tycka. idag tog jag tag i det lilla problemet. 
 

den lilla hyllan fick ett svartvitmönstrat tyg på sig. blev mycket fint tycker jag, och gjorde stor skillnad på känslan i rummet! 
 
den stora hyllan ska jag också göra något åt, inom kort! återstår att se vad ;)
 
och välkommen säger jag till mina nya läsare, som jag fått efter att fina henna länkat till min blogg på sin blogg. hoppas ni tycker om det ni ser och läser, och vill komma tillbaka hit! :D
 
haido!
- long

omstart blyerts

Kategori: teckna blyerts

har nu gjort en omstart på blyertsteckningen. blev ju lite fel sist jag försökte. 
 

redo att sätta igång!


började med att göra rutorna, 4x4 cm. tar en halv evighet bara det :P


4 rutor färdiga
 
gjorde bara 4 rutor idag, tog sån tid med rutorna. har gjort massa annat kreativt under kvällen. fixat fint här hemma! iallafall, många rutor såhär i början är ganska tråkiga, bara nyanser av grå som bakgrunden ofta är. men sen kommer jag ju till de spännande delarna med ansikte osv. det är ett par jag ritar, det ska bli en bröllopspresent. fortsättning på detta projekt följer här på bloggen... 
 
är nu åtminstone tipptoppstädat i mitt rum så nu kan jag vara hur kreativ som helst. har gjort lite små ändringar också som jag kommer visa här senare. :) 
 
haido!
- long
 

mössan

Kategori: sy

min älskade pälsmössa gick sönder under gällivare/norge-resan. blev smått panikslagen. inte för att det var komlicerat hål eller så, men för att jag inte skulle kunna använda den ordentligt fram till jag kom hem. 
 

världens mjukaste mössa med kaninpäls i! stört omöjligt att frysa i den :D (hålet var vid 'öronlappen' som syns
 
man ser knappt att det ens varit trasigt.. oj, haha, det blir ju skryt det. :P
 

är så glad att kunna ha min mössa i bruk igen :D
 
 
 
hejs!
- long

tomtebakelser

Kategori: baka

gjorde då små tomtebakelser till julmiddagen för familjen. det var det jag skulle ha kladdkakan till. däremot var den väldigt mjuk och geggigt vilket är gott men gjorde det svårt att få till bakelserna. de ser mycket mer hemmagjorda ut än jag hade tänkt. bara positivt i och för sig. :) 
 

skar ut runda bitar lika breda som jordgubben ur kladdkakan


den visade sig som sagt vara väldigt mjuk, så fick ta botten upp för att det överhuvudtaget skulle gå

väldigt väldigt hemmagjorda, haha :D 
 
hejs svejs!
- long

frallor

Kategori: baka

lite såhär i efterhand kommer tredje delen av beställningen jag fick, nämligen 60 frallor. 
 
som vanligt svårt att skriva något recept eftersom jag går på känsla. ganska enkelt sådär. jag är inte för att hålla på å tjorva massa när man bakar bröd, enkelt är gott :)
 

två påsar med 30 frallor i varje
 
imorgon ska jag visa hur det gick med överraskningen jag skulle göra till min familj till julmiddagen. annars är det lite andra smågrejer som väntar denna vecka, bland annat en lagning av en mössa och fina vinterbilder. håll ut! ;)
 
haido!
- long

comeback

Kategori: övrigt

hejsan alla!
 
hann inte skriva något avskedsinlägg innan jul, men har iaf varit bortrest i två veckor. gällivare, norge och sen gällivare igen, sen en natt hos syster här i lule också (undviker hemmet, haha :P). kom hem idag (lördag), och är fortfarande sjuk sen 4 dagar tillbaka. och nu är det kraftig förkylning. suger! orkar knappt vara kreativ heller. 
 
känner att det blivit bättre med depressionen iallafall, har mycket mer krafter och även om det fortfarande kan vara svårt att stiga upp och att jag är trött så går det uppåt! :) så nu blir det att öka på uppdatering här, efter ett härligt jullov!
 
på återhörande!
- long