Hantverk

en kreativ dagbok

nyttig kaka

Kategori: baka

serverade mig själv lite lyx - nyttig kaka med LCHF-glass på hallon och kokosgrädde 

du behöver: 

  • 175 g smör eller kokosolja
  • 125 g mörk choklad
  • 1 dl stevia strö
  • 4 ägg
  • 25 g kokosnötsmjöl
  • 25 g kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk salt 

gör så här:

  1. smält fettet tillsammans med choklad i vattenbad
  2. vispa under tiden ägg och sötning vitt och fluffigt
  3. häll i den smälta chokladen och fettet i äggblandningen under omrörning
  4. blanda alla torra ingredienser väl och rör ut i smeten
  5. smöra en form och mjöla med kokosnötsmjöl eller vanliga kokosflingor
  6. häll i smeten och grädda i ca 25 min i 175 grader
  7. låt kakan svalna i formen något innan du vänder upp den
 
kakan är rätt mäktig så skär den gärna i mindre bitar och frys in för fler njutbara stunder eller bjud hela kvarteret på en härlig och nyttig chokladkaka!

- long

vinter i lule

Kategori: fotografera

på med underställ - ut och springa. så underbart med det här vädret. var lagom kallt och inte halt. solen sken och halva lule verkade vara ute på spåret. och för att inte tala om UTSIKTEN! 
 
 
heippa!
- long

äggröra med ost och skinka

Kategori: laga mat

jag har som ni vet ändrat rejält på min kost, och behöver pga minskat kolhydratintag öka på fettintaget, för att ha något att bli mätt på. dagens äggröra fick därför lite feta inslag av olika slag.
 
stekte först skinkbitar och grekisk fårost i kokosfett. vispade ägg och rismjölk i en bunke och hällde sen blandningen i stekpannan med skinkan och osten. tillsatte lite majonnäs för att få den ännu lite fetare. blev gott och lagom smak av ost. ruskigt mätt blev jag också! :)
 
 
hejs!
- long

ärmdekoration

Kategori: samiskt

på fredag bär det av till tysfjord igen. ska äntligen få inviga kolten för säsongen!
 
satt igår till alldeles för sent och fixade till ärmdekorationen och sydde in ärmarna som har varit lite för vida. blev nästan färdig. det som är kvar är att fästa kantningen för hand och det gör jag nog på tåget till narvik skulle jag tro. sen ska jag stryka isär sömmarna men kommer nog ändå stryka hela kolten lite grann när jag är framme, den blir så skrynklig i väskan.
 

sytt fast dekorationen i ärmen

sytt fast kantningsdelen, rätan mot rätan, som ska vikas runt och sys fast för hand på insidan..
 
ärmarna insydda några cm 
 
fortsättning följer..
 
haido!
- long

knivställ

Kategori: pyssla

jag har fram tills nu haft mina knivar i mellanrummet mellan spisen och bänken. var på prylboden - varuförmedlingen idag och hittade lite bra grejer. en av de sakerna var ett knivställ. vitt och lite slitet. jag är inte sådär förtjust i att bara ha massa vita saker så jag begav mig till knivstaboden (blir alltid förvirrad av att båda heter -boden). där hittade jag svart f'ärg och några penslar. 
 
 
har aldrig målat på det där sättet förr. ett dass och kombo B's sovrum är väl det jag åstadkommit. har dock en del saker jag har tänkt att måla om men som jag aldrig riktigt tagit tag i, kanske för att jag inte haft material och inte orkat börja införskaffa ännu en hobby. nu iallafall blir det att måla knivstället som första eget målarprojekt.
 
kostade bara 30kr. älskar att nästan hela mitt hem är från prylboden för massa billiga penningar! :)
 
tänker ändå som så att jag får väl ha tusen hobbys då, bara det inte börjar kosta skjortan nånting. sen är ju nästan alla olika kategorier sånt som går ihop med varann, att jag kan använda visst material till flera olika hobbys. nu börjar även kreativitetshyllan ta en bättre skepnad så det får ni se här nån dag. :)
 
tjarå!
- long

kycklinggryta på kokosgrädde

Kategori: laga mat

sedan jag fick reda på att jag inte tål komjölk har jag testat olika alternativ till det. kokos-, ris- och havreprodukter. det jag gillar bäst är helt klart kokosprodukterna! här kommer därför ett recept på en jättegod och lättlagad kycklinggryta.

 ingredienser:
- 2 st kycklingfileér
- 4 dl kokosgrädde (en konservburksförpackning)
- kryddor
- något att steka i  

skär kycklingen i strimlor eller mindre bitar. stek kycklingen i valfritt stekalternativ. jag steker i hemmagjord ghee (ett inlägg om ghee och hur man gör det kommer dyka upp här på bloggen snart!) som ger en god smak av smör. blanda under tiden grädden med valfria kryddor. Jag valde att göra en örtgryta denna gång, så tog alltså lite olika örtkryddor bl.a. herbamare örtsalt och italiensk salladskrydda, lite timjan och så vitpeppar. häll blandningen över kycklingen och låt puttra tills såsen kokat upp.

serveras exempelvis med en härlig sallad eller - om du inte är noga med kolhydrater - ris.

 
hejs!
- long

receptbloggens

Kategori: baka

har nu med två av mina systrar startat en blogg för att inspirera alla där ute till att göra hälsosamma val i vardagen. vi lägger ut recept på bland annat lowcarb-kost, mejerifritt, vetefritt och sockerfritt. det kommer även upp tips kring barn/baby/graviditet eftersom en av systrarna har två barn och den andra väntar sitt första och så allmänt tips för att hitta bättre och nyttigare mat till bra priser. 
 
kolla gärna in bloggen HÄR och lämna en kommentar om vad du tycker och om det är något du tycker att vi kan förbättra med bloggen! :)
 
haido!
- long

sötpotatischips

Kategori: laga mat

idag testade jag för andra gången att göra sötpotatischips. blev något bättre än första gången kan man påstå. :p det är väldigt lätt att göra och tar inte lång tid. skiva potatisen med osthyvel (eller kniv om du kan skära tunt). pensla med lite olivolja och krydda (försiktigt!) med salt eller örtsalt. lägg på en tallrik utan att de är på varandra och så in i micron.

 

de ska vara i micron ca 4 minuter. håll koll i slutet så att de inte bränns. om chipsen känns fuktiga kan du lägga de på en bit papper så att överbliven olja får rinna av.

 
riktigt goda blev dom! jag hade nästan ätit upp allt innan jag var färdig, kunde inte stå emot..:P 
 
hejs!
- long

40-årskort

Kategori: pyssla

min älskade låssaspappa (inte i bemärkelsen ihop med mamma) fyllde 40 år igår. satte mig ner och pysslade ett kort till han. 
 

 
har ju tyckt om att pyssla och så i alla mina dagar, men jag har väl med tänkt på saker som tex att något behöver fixas i lägenheten och man tar vad man har och gör något bra av det. men igår när jag tog fram mina pysselsaker (har ändå en del, men har mer tänkt att det är så amatörmässiga saker att man inte kan göra fint pyssel av det) så började hjärnan gå på högvarv direkt, fingrarna kliade och jag fick miljoner idéer. ÄLSKAR den där känslan!  ska införskaffa lite bättre lim och så, men gillar ändå just det att man tar vad man har eller från naturen och skapar av det. vill inte ha massa dyra, fina pysselsaker. 
 
 
lite sådär snabbt ihopklottrat. men jag fick verkligen mersmak! farsdag snart och sen jul. sen födelsedagar och andra högtider. åh, vad det ska bli kul! roligare att både få och ge hemgjort, den som får ser också att man lagt ner tid på att göra ett kort och inte bara köpt ett vykort för en krona.. :) 
 
hade!
- long

höstspring i lule

Kategori: fotografera

det här är från för ca en månad sen. så fint det var med massa färger! nu är det mest grått ute... men det är väl charmigt det också... :)
 


 
haido!
- long

skosnöre

Kategori: uppfinningar

skulle ut och springa när jag märkte att ena skosnöret var borta. tog då fram kreativiteten och en låda med snören. blev så klart natursnöre eftersom jag älskar naturen! :) 

jag och matcha färger? näää, bomba på bara! :D 


hejs svejs!
- long