Hantverk

en kreativ dagbok

Fynd från Jokkmokks marknad

Kategori: väva

Jokkmokks marknad 2024, ÄNTLIGEN! Har inte varit där på 4 år (pga corona och sen var vi i USA under två marknader) så nu fick jag slå på stort. 😀 älskar att åka dit och få en rejäl samisk boost och inspireras av alla fantastiska hantverk. Blev taggad på att börja plugga samiska igen! 

Det var extra roligt den här gången när jag faktiskt håller på med skinnslöjd och vävning. Jag köpte renskinn en gång men hade inte börjat då, det var mer önsketänkande. Så nu hade jag mer en tydlig plan för vad jag skulle leta efter istället för att bara åka dit och köpa allt möjligt jag ser. 

Kläde/vadmal, grönt och lite blått och rött. Gult var slut.

Och så band för dekoration på väskor till exempel. Har lust att försöka kopiera det där bandet, det skulle då bli mycket bredare eftersom garnet jag har inte är sådär supertunt. Vet inte om jag har tillräcklig kunskap för att förstå vilka färger jag ska ha i vilken ordning men som Pippi säger ’jag har aldrig provat så det kan jag säkert!’ 😄

Killingskinn
Lite tenntråd, blir spännande att testa det! Några renhornsknappar (inte för att jag inte har några men hade inga i just den formen 😁).
Vävgarner 😍

Kakform ’Renen Renne’, en ögla för att trä garn i bandgrind, dekornitar med samiskt mönster, lädervax med renfeta

Bandgrind med speciella springor för band med hoppmönster (det kommer göra det så mycket lättare att väva mitt ávve (midjeband till kolten)!

Jag kommer lägga upp några fler bilder från marknaden på min samiska blogg.

reaktioner


skriv din reaktion här: